Monday, January 11, 2010

kecoh pasal BOF, nanti!


hello mello.

*BM(background music)

nampaknya,ramai tanya Han pasal background music BOF yang konon konon nya tak betul ataupun lebih senang kate, tipu la.maknanya itu bukan BM yang sebenar. okaaaay,before ulas lebih lebih lagi,korang patut hentikan kalau korang tak tahu hal sebenar.okeyh, biar yang PAKAR explain. HAHA.macam iklan harpic pulak.ssshh..

untuk pengetahuan korang, dalam CD/DVD yang korang beli tu, kan ada korean/mandarin version kann. kalau korang ni beli CD/DVD mana mana drama Korea yang original, korang akan tahu. firstly, semua lagu dalam BOF tu,semua lagu daripada cerita tu sendiri di mana ada yang siap selepas pembikinan beberapa episod drama tu atau lebih tepat masa pembikinan drama tuu masih sedang berjalan dan hampir ke endingnya. Tapi disebabkan ianya drama, jadi setiap tape yang berisi episode tu, akan di edit terlebih dahulu sebelum dihantar ke stesen tv (KBS). semasa proses edit dari episod awal, mereka yang masa tu hanya ada sebuah OST(part 1) yang memuatkan beberapa lagu awal drama tu sahaja seperti starlight tears,because I'm stupid, paradise dan love u. okay, untuk tayangan di Korea, hampir kesemua BM dia adalah dari BOF OST PART 1. dan untuk Mandarin version yang tayang kat tv tu atau yang dubbed version dalam CD/DVD tu, kebanyakan nya berasal dari OST BOF PART 2 dan Special F4.untuk pengetahuan korang, BOF bukan hanya ada 2 buah OST sahaja tapi setakat yang Han tahu ada 4.check this out

OST Part 1:banyak dimainkan dalam drama versi asal

OST Part 2: kebanyakan nya dimainkan dalam Mandarin ver(DVD/CD)

special edition: turut dimainkan dalam Mandarin version(dvd/cd)


baru keluar beberapa bulan lepas.this is the latest one.

secondly, yang mandarin version tu, disubbed terlebih dahulu. dan biasalah, bagi mempopularkan drama ni terus, mereka harus ketengahkan lagu dari OST mereka yang lain. almaklumlah,cerita ni keBABOOM sampai banyak sgt OST.mereka jugak baru baru ni keluarkan OST luxury edition.drama hebat ni turut mengundang pelakon mereka sendiri untuk menyanyi dalam Special F4.jadi, jangan tuduh sembarangan.

thirdly, this is not the only drama yang ada problem macam ni. okaaay, if korang selalu beli CD/DVD, cuba bila time ade BM, korang change to mandarin version. some drama dengan automatiknya akan tukar BM dia jugak. contoh, macam drama My Girl dan Hello Miss. kalau tak percaye, korang test laaah.


konklusinya, bukan mereka tukar sesuka hati. anda kena paham situasi. syarikat yang bertanggungjawab mungkin ada kontrak khas dengan empunya drama tuu.kite mana tahu kaaan. dan lagi satu, walaupun bukan OST part 1 yang ada dalam Mandarin ver, tapi lagu lagu still hebat like One More Time dan Bang Bang Boom. so, kalau korang tak percaya ape yang Han jelaskan dan rasa amat pelik dan kata semua ni penipuan dan entah ape ape tah, suke hatilah ye :) Han dah jelaskan dekat korang semua.

So, jangaaaaan la pakai hentam cakap je yang itu ini kalau korang taaaaaak tahu dan satu lagi, lupa pulak, kalau korang nak tahu sangat lebih teperinci pasal hal hal edit drama semua, korang boleh tonton worlds within lakonan Hyun Bin sebab Han tahu semua ni dari drama tuu. pasal tape edit semua dan juga OST.okaaaaaay :)

AIZAT menang :) YES.okaaay,bye

han eba

4 comments:

◕‿◕cik hani zain◕‿◕ said...

oh~ok2!
skrg dah tau..
a'ah..
my girl pun cmtu gak...
;)
thanks han!

han eba said...

welcome -_-

lulumichin said...

ohhhh~

yg kt BOF punye x perasan lak.
nk check ar.

han eba said...

try try.
ouhh, you dah beli ek BOF. ciss