Wednesday, May 23, 2012

#57

ada banyak benda aku nak cerita. tapi cukuplah apa yang aku taip ini buat masa sekarang.

dalam kelas aku, ada satu budak ini. okay, dia ni dulu duduk malaysia, tapi dia asal orang Indonesia. Masa pertama kali jumpa dia, dia ni jenis loud dan seksi. So, I d0n't care sangat sebab mostly classmates aku bukan berhijab pun. Semua jenis bahagia menunjukkan aurat. InshaAllah nanti ada hikmahnya. Okay, masa awal masuk kelas sem 1 dulu, dia ni macam bajet rapatlah dengan angkatan budak Malaysia sebabnya dia kan pernah tinggal di Mesia and bf dia pun orang sana. So, nak dijadikan cerita, in my eyes, dia ni nampak sangat pandai. even SPM dia straight A's kot. Kemain kau. Dalam kelas dulu, masa awal awal dia macam ada satu geng anak anak kaya yg suka bersosial. Mostly tak ada niat nak belajar tapi sebab orang tua kaya, jadi masuklah fakulti aku yang kalau dekat Malaysia punyalah susah nak masuk. Sini, duit adalah segalanya.

So, nak dijadikan cerita, dia bergaduh dengan geng dia. So, dia keep on cari geng baru. Dia sibuk cakap dengan geng A dia nak join geng A dan dalam masa sama dia cakap nak join geng B. So, macam macam lah jadi. Dia ni suka bertegas dan suka rasa dia betul. EVERYTHING NAK UNDER CONTROL. So, kejap kejap dia dengan orang ni, kejap dengan orang lain. Sehingga tak ada choice, dia kawan dengan budak kami. So, kami layan dia ok je. Pegi makan, nak outing sesama. Tak ada hal. Tapi of courselah susah sebab mostly batch aku Indians. So, maybe dia tak selesa. Tapi, aku memang tak banyak nak melibatkan diri dengan dia.

One day, entah kenapa, PMS atau period mungkin, dia mula layan kami semua macam sampah sebab dia dapat geng baru. Dia cakap kami ni banyak songeh, banyak mulut dan bla bla. Cakap buruk pasal kami pada classmates. So, aku malas nak amik port. Aku buat dek. Sampailah dia start buat macam tu dekat aku pulak. Bayangkan, dia dahlah muda setahun dari aku, kalau dekat Malaysia, of course dah dipanggil kakak kan aku ni. Dia ni macam kurang ajar dengan aku. Bila aku tanya soalan, dia cakap aku tak akan faham apa apa kalau aku cakap. *mcm nak cakap aku bodohlah* so aku cool lagi. Lepas tu, masa aku tengah duduk, aku kena tandatangan kedatangan. Belum sempat aku tandatangan, dia rampas benda tu dan tandatangan. Aku cool lagi masa tu. Yang paling aku rasa kurang ajar, bila dia balik kad kedatangan aku kat atas meja aku. Aku macam "pehal minah ni" . Tapi dalam hati je la. Kau tahukan aku, cool harus diutamakan. kehkehkeh. so sejak hari tu, aku tak berapa nak cakap dengan dia. aku perhati je apa dia buat. yeah, betul cakap aku. dia dapat geng baru. so dia macam berlagak la. Then, mostly Malaysians kena dengan dia. Tapi mcm kawan aku yg lain, diorang kenakan balik. Macam aku, cool je. Buat dek. Sakit hati ini Allah je yang tahu.

Bila dia perlukan sesuatu, tetiba cakap dengan aku, lepas tu ignore. And one day, ada kawan kami bergaduh dan dia dengan bahagia menjadi batu api antara mereka dan dia sebarkan keburukan orang lain. Ada certain classmates kami consider perasaan kami as foreingner but dia, tak suka. Dia pernah cakap yang kami Malaysian semua sama. Terfish is that? Racist. Ughh. Dia selalu macam nak menunjuk dekat classmates yg dia can talk with us and understand us. LOL. tapi english dia aku rasa tak bagus mana. bukan nak merendahkan, dia macam bajet menunjuk dengan classmates yg dia can speak fluently but at last kantoi dengan kawan kami yg english mmg power. entahlah, dia ni sebenarnya loner yg memerlukan perhatian atau apa? Huh.

So, sekarang dia tukar geng lagi. Geng dia yg baik dengan aku dulu pun tak nak dia dah dalam geng diorang. Dia tu degil dan berlagak. Serta rude. Dia cakap orang rude, but she , herself yg rude. Haih, tak faham. Tadi dia timbulkan kekecohan. Nak tukar group. Well, sebab nak tukar adalah dia tak nak group lama dia untuk praktikal sebab dia dah gaduh dengan budak tu semua. So, kelas jadi hangat, pengurusan kelas jadi bingung dengan kekecohan dia. So, kami terpaksa buat balik group dan anak anak kaya pula membantah. Oh Allah, kenapa classmates aku ni. HAHAHA. dan yg paling tak boleh to the blah nya, this girl , dia cakap benda yg tak sedap didengar. Dia cakap pasal kami kuat kuat. One of budak pengurusan kelas cakap lah yang untuk group ni kena consider kami (Malaysian) sbb mmg kami tak boleh ada dalam satu group. Takut ada benda tak faham, susah nak rujuk. Dan dia tiba tiba marah budak tu . Dia cakap why care pasal kami and bla bla bla. Budak lain semua dah tahap panas sebenarnya dengan dia. HAHA. aku? cool je. esok ni aku satu group dengan dia ni. harap tak ada drama berlaku lah eh dalam group tu sebab minah yang dia pernah gaduh ada dalam group aku, dan 2 lagi ahli kami memang anti dia. So now tinggal aku. Terkapai kapailah gamaknya? Haha. Sabar je lah.

So esok aku tak tahu lah macam mana. Apa nak jadi, jadilah. Aku tak nak ada gaduh gaduh. Actually, group ni tak sempurna sebab tak ada lelaki. Lecturer kata at least kena ada satu lelaki. Huh. Tak faham aku. Diorang ni kadang kadang macam budak budak. Terlalu lah. Kuat main dan malas belajar. Eh, macam aku je. LOL. Actually, mereka at least treat lah kami baik baik. Kami bayar lagi banyak dari mereka semua. Memang betul, kami kena tahu nak behave but kalau diorang sendiri tak boleh nak bantu kami, jadi macam mana tu? Kami selalu dah tolerate. Kami kan foreign students, they should lah faham kami. Ada certain things maybe susah for us to do, sebab kami pun masih belum adapt sepenuhnya. Memang bantuan diperlukan sangat. Tapi kalau masing masing dengan geng masing masing, memang taklah kan nak adapt cepat. Nasib baiklah ada certain budak budak kaya ni ok. Kalau tak -.-

Aku just harap, budak tu sedar. Ramai dah tak kawan dengan dia sebab sikap dia. Kalau dia macam tu, sampai bila pun tak akan ada yang nak kawan dengan dia. Hish. Canti, pandai tapi sayang attitude macam tak pergi sekolah.

Sekian.

kbai;

han.

2 comments:

airayaya said...

dem, ku penah terkena dengan budak macam ni masa f6 dlu. tp dlm kes ku, dak tu suka bw cerita bukan2 ke para guru sbb dia anak emas guru2. boleh kata semua x suka dia la sbb perangai dia.

anyway, bawakan bersabar. Stay COOL!

han eba said...

yeah.. aku selalu cool. HAHAHAAH